NOAIDI
Meny Introduktion Historia Kultur, samhälle och ekonomi De samiska parlamenten och organisationerna Länkar

De samiska parlamenten och organisationerna

Den första samiska organisationen, Lappernas Centralförbund, grundades i Tärnaby, Sverige, 1904. Den första norska organisationen föds 1908 i Trondelag och 1911 dyker flera finska organisationer upp.

Efter andra världskriget ökar antalet samiska organisationer. 1948 grundades "Norwegian Reindeer Owners Association" (NRL). Deras viktigaste objektiv var att förstärka ekonomin och de sociala förutsättningar för renskötare. 1968 föds "Norwegian Sami Association" (NSR) för att förbättra det samiska samhället, ekonomin och kulturen. 1988 grundades samiska kvinnoorganisation "Sáráhkká" med rötter i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Deras mål är att synliggöra kvinnan i det samiska samhället och att öka hennes status. De kämpar för jämställdhet mellan könen och de tar kontakt med andra urinvånares kvinnoorganisationer.

Samiska mössor De samiska organisationerna har sökt relationer och möten med andra ursprungsfolks organisationer runt om i världen. 1973 ägde i Köpenhamn, Danmark, "Artic People´s Conference" rum. Där medverkade samer, inuiter och de nordamerikanska urinvånarna.
Nordiska Samekonferensen är också en av grundarorganisationerna för "World Council of Indigenous Peoples"(WCIP) 1975.

Samiska parlamenten

Det samiska parlamentet i Finland grundades 1973. Det försvarar det samiska folkets rättigheter och det främjar den samiska ekonomin, det samiska samhället och den samiska kulturella utvecklingen. Det finska samiska parlamentet har ansvar för frågor som rör det samiska språket och den samiska kulturen.

1989 grundades det norska samiska parlamentet. Norska författningen stipulerar att myndigheterna är tvungna att skapa strukturer som skyddar och utvecklar den samiska kulturen och det samiska samhället och språket. Det samiska parlamentet förhandlar om alla områden som rör samerna och de ställer frågar till norska officiella myndigheter och privata institutioner.

Svenska samiska parlamentet Det svenska samiska parlamentet grundades 1993. Det var ett uppmärksammande från den svenska staten sida av det samiska samhället. Man erkänner samerna som urinvånare med en annan status än etniska minoriteter som kommit till Sverige i en nutid. Det samiska parlamentet utvecklar och konsoliderar den samiska identiteten. Parlamentet främjar den politiska och kulturella utvecklingen.

Parlamentets medlemmar väljs av folket vart fjärde år liksom plenarförsamlingens ledare. Samiska parlamentet har 31 medlemmar som företräder olika samiska politiska partier och föreningar. Plenarförsamlingen är det viktigaste organet inom sameparlamentet och den samlas varje tre år. De har flera olika kompetensområden och skapar olika kommittéer som förestår samiska skolor, kulturråd och ekonomiska tillgångar från EU o.s.v.
Det samiska parlamentets administration i Sverige är decentraliserat till fyra platser:
Kiruna, där parlamentets kansli ligger, Jokkmokk, Tärnaby och Östersund. Kansliet delas in i fem underavdelningar: ekonomi, kultur, språk, näringsliv och EU.

Sametingets politiska ledning, styrelsen, väljs av plenum. Det samiska parlamentets styrelse har följande ansvarsområden:

1. Utformning av mål och riktlinjer
2. Ekonomisk och administrativ förvaltning
3. Avlämna yttranden. Principiella yttranden skall dock avges av Sametinget
4. Samordna verksamheten med angränsande verksamheter, till exempel sametingen på norsk och finsk sida
5. Kontakter med allmänhet, organisationer, företag och offentliga myndigheter
6. Följa utvecklingen i nordiska länderna och i andra länder, till exempel urbefolkningsfrågan
7. Personalfrågor
8. Representation vid uppvaktningar, konferenser och sammanträden (beslut fattas av styrelsens ordförande)
9. Årsredovisning och revision.

Det samiska parlamentariska rådet

1997 hölls ett möte mellan de samiska parlamenten från Sverige, Finland och Norge som beslutade att samarbeta genom parlamenten. I mars 2000 grundades det samiska parlamentariska rådet, bestående av de samiska parlamenten från Sverige, Norge och Finland som medlemmar och samer från Ryssland som Den samiska flagganobservatörer.
Det samiska parlamentariska rådet ska stärka samarbetet mellan samer från olika länder och det fungerar som det samiska folkets språkrör på en internationell nivå.


Introduktion | Historia | Kultur, samhälle och ekonomi |  De samiska parlamenten och organisationerna | Länkar

Text: Juan Luis de La Rosa Municio ©


600X800 - juantze2008